Endodonti i Norrköping – När rötterna behöver hjälp

17 november 2023
Julia Zsiga

editorial

En rotbehandling eller en endodontisk behandling är något som många känner igen. Men vad betyder egentligen ordet endodonti? Ordets betydelse är ”inuti tanden”. Så när det finns skador eller sjukdomar i tandens inre så behövs det hjälp av en specialist inom just detta område – en endodontist. I Norrköping finns det flera tandläkarmottagningar som erbjuder endodontiska behandlingar. Här nedanför kan du läsa om vad en rotbehandling innebär och var du kan vända dig om du behöver hjälp med en endodontisk behandling.

Vad är en rotbehandling?

En rotbehandling är en metod för att rädda en tand som har drabbats av skador, sjukdomar eller infektioner i tandens inre. Skadorna kan exempelvis orsakas av hål och frakturer. Om tanden inte behandlas i tid så kan det leda till smärta och tanden kan komma att behöva dras ut.

En rotbehandling innebär att tandläkaren rensar ut det infekterade och skadade mjuka vävnaderna i tandens inre. Tanden kommer sedan att fyllas med ett speciellt material som förhindrar att nya skador uppstår. Efter behandlingen kommer tanden att bli förstärkt med en tandkrona.

image

Vem utför rotbehandlingen?

I Norrköping finns det flera tandläkarmottagningar som utför rotbehandlingar. En tandläkare är förstahandsvalet att få hjälp av om du misstänker att du behöver en rotbehandling. Om tandläkaren bedömer att du behöver en mer avancerad behandling så som rotspetsresektion så kan hen hänvisa dig vidare till en endodontist.

En endodontist är en specialisttandläkare inom endodontisk tandvård. De har genomgått en specialistutbildning för att kunna ta sig an de svåraste fallen av rotbehandlingar och rotspetsresektioner. I Norrköping finns det flera tandläkarmottagningar som arbetar tillsammans med endodontister för att kunna erbjuda högkvalitativa behandlingar.

Vad kostar en rotbehandling?

Kostnaden för en rotbehandling varierar beroende på vilken mottagning du besöker och vilken typ av behandling du behöver. Det är också värt att notera att de allra flesta tandläkarmottagningar i Norrköping har avtal med landstinget vilket innebär att du kan få ersättning för en del av kostnaden.

Det är alltid en god idé att kontakta din tandläkare för att få mer information om kostnaden för en rotbehandling. De kan också hjälpa dig att hitta den mottagning som passar dina behov och plånbok.

Att behöva rotbehandling är aldrig roligt men det är väldigt vanligt och kan hända vem som helst. Om du upplever smärta i tanden eller har gått med en hålighet eller annan skada för länge så kan det leda till behov av behandling.

I Norrköping finns det flera tandläkarmottagningar som erbjuder rotbehandlingar. Om tandläkaren bedömer att du behöver en mer avancerad behandling så som rotspetsresektion så kan hen hänvisa dig vidare till en endodontist. Kontakta gärna din tandläkare för att få mer information om kostnaden för en rotbehandling och för att hitta den mottagning som passar dina behov och plånbok.

Vi kan starkt rekommendera https://finspangtandvard.se/. Där erbjuds professionell tandvård av kunnig personal till överkomliga priser.

Fler nyheter