Alternativ för dig som har förlorat en eller flera tänder

24 februari 2023
Staffan Ehrlin
tandproteser stockholm

editorial

Alternativ för dig som har förlorat en eller flera tänder

Om du är någon som nyligen har förlorat en eller flera tänder på grund av en olycka, sjukdom eller annan orsak kan det vara svårt att veta vart du ska vända dig för att få hjälp med att återställa ditt leende. Även om förlusten av en enda tand kan vara förödande betyder det inte att ditt liv måste ta en annan form än tidigare. Det finns flera alternativ för att ersätta saknade tänder och återge både glansen och nyttan av din tidigare uppsättning pärlvita tänder. Oavsett om du behöver en komplett tandprotes, implantat, brygga eller en kombination av dessa lösningar – det här blogginlägget redogör för vad som finns tillgängligt så att du kan fatta ett välgrundat beslut om hur du bäst återställer ditt vackra leende.

Proteser är den vanligaste formen av tandersättning. De består vanligtvis av en rosa eller gummifärgad plastbas som håller fast falska tänder och är utformad för att se ut som naturliga tänder. En partiell protes kan rekommenderas om du bara har förlorat några av dina tänder, medan en helprotes kan vara nödvändig om alla tänder saknas. Proteser hålls på plats med hjälp av sug eller klister och behöver vanligtvis bytas ut vart femte till sjunde år.

tandproteser stockholm

En mer permanent lösning

Implantat är en mer permanent lösning för saknade tänder, där man använder en konstgjord rot av titan som placeras i käkbenet och sedan förses med en tandprotes. Till skillnad från proteser kan implantat hålla i längden och behöver vanligtvis bytas ut först efter cirka 10 år. Detta alternativ är dock dyrare och kräver ett kirurgiskt ingrepp för installation.

Bryggor är en annan vanlig form av tandersättning, där man använder granntänder som ankare för att stödja en eller flera konstgjorda tänder. Bryggor kan hjälpa till att återställa utrymmet mellan tänderna och förbättra det estetiska utseendet på ditt leende samtidigt som och bidrar också till bättre tal och tuggning.

Kolla in https://www.bluedent.se/privatpersoner för att se vilka alternativ som finns för dig.

Fler nyheter