Delikatesser från Norden
Delikatesser från Norden!
Har du någonsin funderat på vilka typer av godsaker som kan komma från de nordiska länderna? Glöm vad du vet om svenska köttbullar, surströmming och renar – det finns mycket mer att lära sig! Även om dessa traditionella rätter är några av de mest välkända delikatesserna finns det också ett brett utbud av spännande och unika alternativ från varje land. Från finsk leipäjuusto (stekt ost) till isländsk skyr (yoghurt) – det är dags för dina smaklökar att gå på äventyr i Norden! Förbered dig på några läckra upplevelser när vi utforskar alla sorter smaker som kommer från denna region.
I Finland är det traditionella mellanmålet leipäjuusto, även känd som ”finsk gnisselost” på grund av sin speciella konsistens. Det är en enkel maträtt gjord på komjölk och den serveras vanligen varm med hjortronmarmelad och socker på toppen. Ett annat populärt mellanmål i Finland är Pannukakku (Finsk pannkaka), en tjock, vaniljliknande efterrätt som vanligtvis serveras med sylt, grädde och/eller glass.
Den omåttligt populära kanelbullen
I Sverige är det traditionella mellanmålet känt som ”Kanelbullar”. Dessa mjuka och söta bullar äts ofta till frukost eller som mellanmål med kaffe eller te. Andra populära mellanmål är Vetebröd, en typ av knäckebröd som görs av råg- och dinkelmjöl, Lussekatter, som är ett sött bakverk som traditionellt serveras under julen, och Kardemummabullar, en fluffig bulle fylld med kardemumma och socker.
I Danmark är de traditionella mellanmålen vanligtvis söta och inkluderar bakverk som danska bullar (ofta fyllda med sylt eller grädde) och Kringles (söta bakverk gjorda av mjöl, smör, ägg och socker). Andra populära danska snacks är Smørrebrød, en smörgås med öppet ansikte som serveras med en mängd olika pålägg, och Flødeboller, som är chokladöverdragna marshmallowgodis.
Oavsett vad du är ute efter så kommer du hitta dina delikatesser hos Diversity Food i Alingsås. Deras utbud är enormt.